25. 08. 2010

Vendula Chalánková oceněna Zlatou stuhou 2009

O červené KarkulceStatut Zlaté stuhy se uděluje každoročně od roku 1992 v oblasti knižní tvorby pro děti a mládež. Kromě namíření pozornosti na kvalitní knihy pro mladé tak vyjadřuje  podporu oceněným dílům a jejich autorům. Soutěží se ve třech hlavních částech – výtvarné, literární, překladové, čtvrtou je zvláštní ocenění a poslední tvoří Zlatá stuha za celoživotní přínos. Mezi laureáty patří např. Petr Nikl, Lucie Seifertová, Karel Franta nebo Miloš Macourek.

Vítězkou kategorie Knihy pro začínající čtenáře Výtvarné části zvolila porota ve složení Jindřich Čapek, Luboš Drtina, Markéta Kroupová, Martin Raudenský a Eva Sýkorová-Pekárková knížku O červené Karkulce, jež vytvořila právě Vendula Chalánková. Na grafické úpravě se podílela její spolužačka z FaVU Veronika Klímová a se vydání se postaralo B4U Publishing.

Ocenění Zlatou stuhou pro Vendulu znamená také mezinárodní prestiž, protože se díky němu její práce objevila na nejrenomovanějším mezinárodním veletrhu dětské knihy v Bologni. A protože by byla škoda na tento úspěch nenavázat, v současnosti už je hotové další Vendulino knižní dílo, které čeká na vydání – O perníkové chaloupce.

Pokud děti máte, neváhejte. Pokud ještě ne - připravte se. Červenou Karkulku seženete třeba ZDE.