06. 01. 2010

Bilance 09

Rok 2009 pro mě nebyl o finanční nebo ekonomické krizi. Byl to rok burning! Za 8 měsíců činnosti se podařilo realizovat několik výjimečných projektů, dosáhnout pár potěšujících úspěchů a dotáhnout do konce plno dobré práce.

V květnu byl zprovozněn web burning.cz, kde si teď můžete číst tyto řádky.

Již na konci stejného měsíce vypukly burningBEATSSTREET pARTy na schodech Domu umění města Brna a v kavárně Trojka. Během tří měsíců celkem 14 dílů, kolem 40 vystupujících umělců, kapel, DJů a dalších performerů. Odhadovaná celková návštěva je 2 000 lidí.

Souběžně o prázdninách probíhala instalace prodejní výstavy v čtyřhvězdičkovém golfovém hotelu Kaskáda v Jinačovicích u Brna. Pokoje zde v současnosti zdobí obrazy, grafiky, fotografie a závěsné objekty 18 mladých umělců - převážně studentů FaVU. Dohromady tu pak visí hodně přes 100 děl.

V říjnu se burningBEATS spolu s výstavním projektem Kontejnery umění, do nějž původně patřily, přestěhovaly na týden do Prahy. burningBEATS STREET pARTy byla dvakrát na piazzetě u Národního divadla a potřetí jako afterparty v experimentálním prostoru NoD.

20. října dostaly burningBEATS svých 6 minut a 20 snímků slávy v první brněnské Pecha Kuche pořádané Domem umění.

24. října burning uspořádal vernisáž první výstavy malby s názvem „I am a folklore girl“; výběr padl bez váhání na Vendulu Kramářovou a její monumentální cyklus. Pro tuto výjimečnou událost se podařilo zajistit exkluzivní prostor Hlídky 2 v podhradí Špilberku. Tomáš Lahoda, Vendulin vedoucí ateliéru, ji po shlédnutí výstavy nominoval na Cenu Kritiky 2009. Držme jí palce!

S tím jak se začalo ochlazovat a koncept STREET pARTy přestával být udržitelný, vydaly se burningBEATS v čistě hudební podobě na republikovou klubovou tour. První zastávka byla 14. listopadu v pražské lounge Druhé patro. Geniální nápad získal grafické pozvánce na akci první místo ve flyerádě serveru rave.cz – nejkrásnější letáček.

Na závěr roku vznikla pravidelná klubová burning pARTy v nových podzemních prostorách kavárny Trojka – v Mínus Trojce. Budova, v níž se klub nachází, je jednou z mála renesančních architektonických památek Brna. Jde o nedávno zrekonstruovaný Dům pánů z Kunštátu, kde sídlí i pobočka Domu umění, která z tohoto paláce společně s Trojkami dělá bohaté kulturní centrum současného uznávaného a dravého mladého umění. Kromě výstav se zde odehrávají koncerty, divadla, přehlídky, happeningy, nespoutané večírky a jsem rád, že burning se na tom podílí.

V datech 22. října, 29. listopadu a 16. prosince zde proběhly 3 burning pARTy, které redefinují pojem noční zábava. Jejich program je jasný: LIVE show, půlnoční performance a taneční DJ set. V těchto třech programových složkách večírku se setkávají naprosto odlišné a vzdálené styly, žánry i rytmy. Na jednom baru se sejdou lidé naprosto odlišného ražení a vyznání. Nikdo dopředu neví, co ho vlastně všechno čeká. burning pARTy je pro otevřené, experimentující a odvázané milovníky akce. Jestli Vám nejde na večírku jen o alkohol a chcete zažívat nové věci, nechte se bavit na burning pARTy. Tento večírek je o nových, neznámých a neokoukaných umělcích, o lidech a o tom, co vše můžete zažít nového...

flyer

Rok 2009 byl rok burning! Co Vás čeká letos? Nerad zveřejňuji plány dřív, než jsou hotové. Několik bodů je však již teď najisto.

 

burningBEATS club tour pokračuje. Nejbližší zastávka je Opava a klub 13, 20. února.

burning pARTy bude dále jednou měsíčně nabourávat zažité představy o nočním životě v Brně – letos poprvé 30. ledna.

Od jara chci zprovoznit nový galerijní prostor, otvírací výstava bude věnována umělecké skupině Cuprum.

burning se spojil s LoveMusic, aby v létě připravili novou festivalovou podobu burningBEATS  STREET pARTy. Chceme, aby tato akce byla hudebně uměleckým vrcholem brněnského léta, tentokrát však jinak než tomu bylo před Domem umění. V tuto chvíli nemůžu prozradit víc než, že název bude burningBEATS FACTORY pARTy..

V roce 2010 rozšířím katalog o nové umělce, v tuto chvíli dokončuji profil Venduly Chalánkové, jejíž práci je mi ctí zde představit.

Kurátorská činnost burning se rozšíří o fotografii. První plánovaná vernisáž bude v Mínus Trojce a půjde o hostování pražské výstavy Mojmíra Bureše Umělý člověk.

Tolik jen z konkrétních připravovaných projektů, avšak jde samozřejmě jen o příslovečnou špičku ledovce. Sledujte tyto stránky, přihlaste se na Facebooku do skupiny burning INDUSTRIES, choďte do Mínus Trojky a užívejte si burning 2010! Bude pěkně žhavý...

 

burning INDUSTRIES na Facebooku