14. 12. 2009

Komiksy Venduly Chalánkové

obálka

Komiksy jsem začala dělat, když nám František Kowolowski dal zadání rozhovor. Sepsala jsem tehdy rozhovor, který jsem vyslechla v nemocnici na infekčním oddělení. František Kowolowski mi řekl: ,,Tak z toho udělejte komiks.” Ulepila jsem tedy svůj první komiks se zdravotníma sestrama, doktorkou a dědečkem.

Dalším námětem se mi stala kamarádka Petra. Známe se od školky. Petra je, dalo by se říct hlavní hrdinkou mých lepených postav. Má vlasy s melírem podle panenky Bárbí, kterou vyhrála, sestřih na Šárku Vaňkovou a tvrdí, že v kapitalismu pokulhává nabídka chlapců nad poptávkou. Studuje Vysokou školu ekonomickou a občas se jí stane, že když si chce prdnout, tak se posere. Její historky neberou konce. Neustále soutěží v pořadu Eso s Leošem Marešem. A je taky na dietě.

Příběh lásky a smrti, viny, pokání, odpuštění, naděje prolíná všechny mé komiksy. Ovšem nejzřetelněji se nám objeví v příběhu, kdy vše začne tím, že jsem označena milovanou bytostí za hrbatou trosku. Kamarádka Petra mě chlácholí slovy: Puso buď v klidu. Mám v té době paralelní vztah s mladičkým řezníčkem Ráďou (motiv smrti). Ráďa mě chce učinit šťastnou, já ho však musím odmítnout slovy: Ale já už mám chlapce. Rozuzlení viz komiks samotný.

Všechny moje komiksy jsou ze života. Běžně zatahuju břicho, jsem na dietě, nenosím podprsenku a vypadám naivní.

Motiv diet je v mých komiksech jedním z hlavních. V dalších, které se teprve chystám ulepit se dozvíme, proč jsem vlastně na dietě a proč je toto téma pro mě tak fascinující. Je to tak: Stejně jako jsem  v komiksech milovanou  bytostí označena za hrbatou trosku, tak je mi taky řečeno, že jsem tlustá a musím zhubnout.

A taky když jsem na žádné dietě nebyla a ani mě vůbec nenapadlo, že bych měla být, vždycky když k nám přijela na návštěvu hubená sestřenice Olinka, která má dvě děti, tak si mě vždycky tak nějak prohlídla a ptala se: A jseš na dietě? Sestřenice Olinka se v mých komiksech mihne jako záporná postava. V jednom z nich mi řekla, že si myslí, že stejně studuju proto, že se mi nechce jít dělat.