03. 12. 2013

burningBLOG1

burningboy bloguje

Už nějakej pátek se snažím dokopat k tomu, abych něco napsal, a dneska to vypadá na ten slavnej den! Všichni se mě pořád vyptávaj to klišé: „kdy bude nějaká party“, (jak kdyby snad na nějakou někdy přišli..;), tak to teda vyřvu do světa: bude v létě!

Říkal jsem si, že je nejvyšší čas se na to vybodnout, z mejch vrstevníků už večer všichni leda trčí vyčerpaní doma a když by se dozvěděli, že něco pořádám, beztak by akorát zatáhli závěsy a vypli mobil. Teď už jsou dospělí a zodpovědní (nebo fakt jo, bo maj děti), takže si nemůžou dovolit strávit celej víkend někde v luftě a v pondělí ráno v panice volat do práce, že mají akutní zánět kostní dřeně.. Samotnýmu mě to ale občas chybí, není nic smutnějšího, než jít po víkendu odpočatej do práce! Zůstat střízlivej prostě není cool a nic vyloženě dobrýho to nikomu ještě nepřineslo (aspoň si nic takovýho nevybavuju).

Všiml jsem si, že akce teď dělá plno nových lidí a celkem se jim to i daří, takže není potřeba přehušťovat kalendář. Taky jsem si uvědomil, že se burningBEATS dostaly do poměrně stabilní struktury, což je špatně a nechci tak dál pokračovat. burningBEATS nikdy nebyly standardní festival a taky nebudou. Každej ročník měl být a taky byl unikátní: střídání místa konání, rozmanitej program, frekvence a den konání, afterparties, ale trochu se to vyčerpalo a ani nevím, kde by se to příště mělo konat. Teda vím, mám dlouhodobou ambici udělat pořádnej letní fesťák na Špilasu, ale pak jsem zjistil, že by na to každej leda tak hodil bobek - aby se musel štrachat tu štreku nahoru na kopec. Tak ho hážu taky.

V létě jsem se teda rozhodl dát si roční pauzu a odjel jsem na Evropský turné k mýmu poslednímu albu. Hrál jsem ve veřejným prostoru pěti zemí, na náměstích, ulicích, promenádách, „busking“ se tomu říká. Pro každýho to není dost nóbl, třeba babička se za mě trochu styděla. Pro mě to byl ultimátní masaker: demonstrace svobody a nezávislosti, odvaha rozbalit to v cizím prostředí, postavit se před cizí lidi s rizikem, že tě sejmou fízli nebo někdo jinej. Prostě rokenrol! A pak mi to došlo: pátej ročník burningBEATS bude nést podtitul BUSKING pARTy. Grafiku dělal tradičně nadupanej tým expertů z Mutant Industires, jaxe líbí?

graphic