04. 08. 2013

Penetration Euro-Street Tour: Berlin

burningboy píše blog z tour

2. srpna 2013 Berlin

Naše první zastávka v Německu byla Frankfurt, ze Strasbourgu co by kamenem dohodil. Ubytovali jsme se u Mikina – naší místní spojky a večer jsme samozřejmě chtěli vystoupit. Okolnosti nám přály maximálně, na třídě Zeil vyhrávalo, tančilo a vystupovalo dost dalších buskerů a při vykládání se nám povedlo zaparkovat asi na vzdálenost 100m. Našemu vyhlídnutýmu místu sice dominovala tříčlenná kapela s blond houslistkou, ale jako na zavolanou začali balit, takže jsme bleskově provedli výsadek. Jen co jsme se vylodili, ukázalo se, proč to kapelka zabalila. Vyhnali ji policajti.. Na dotaz, proč tomu tak bylo, mi vstřícný příslušník vysvětlil, že hrát se může jen 2x 15minut s přestávkou. A dodal, že „amplified music“ je v celým městě zakázaná. Když pak uviděl mýho Rolanda, rozesmálo ho to a dodal, že můžu jedině přidat na hlasivkách, ale s Rolandem fakt ne..

Frankfurt je jinak moc pěkný město, moderní, žádný křivolaký uličky a nahnutý domky, prostě 21. století. Prošli jsme si teda místo hraní místní „zlou“ stranu řeky - čtvrť Sachsenhausen a okusili z místního nightlifu, mají tam takovou „Stodolní“. Byl čtvrtek, ale i tak dobrý!

Das grosse Finale

Penetration Euro-Street Tour

Další den jsme se ráno vyhrabali od Mikina a vyrazili do Berlína – naší finální štace! Není to nejblíž, ale Německý dálnice to ulehčujou. Přijde mi, jako by se Němci smáli sousedům říkajíc: přijeďte si vyzkoušet, jak maj dálnice fungovat a platit nemusíte, to je u nás normální. Respekt! (Obzvlášť, když pak dorazíte do Česka, to se pak stydíte a škemráte o Anšlus.) Dorazili jsme kolem 6., ubytovali se v hotýlku na okraji a byli tak vyflusslí, že jsme si museli dát schlofíka, i když na to čas nebyl žádnej. (Kdesi jsme se dozvěděli, že se venku může hrát jen do 9pm, což jsme teda těžce nestíhali.)

Berlín je asi největší město, který jsme během tour navštívili, takže vyvstal problém, kde to tam vlastně spáchat. Google mi odhalil, že 2. nejlepší plaz pro busking na světě má být Alexanderplatz a jakmile se mi mysl trochu vyjasnila, uvědomil jsem si, že je to přesně „to místo“! Komenty na facebooku sice hrozily neúměrnou konkurencí, pro mě to byl ale „final fight“, a tak ohledy stranou a hlavně žádný sraní!

Zaparkovali jsme za rohem a zjistili, že se na náměstí odehrává nějaká slavnost se stánkama i programem. Lidí tam bylo tím víc a jednotliví účinkující zanikali v celkové vřavě, proto naštěstí nehrozila kolize. Pod časostrojem zrovna nikdo nehrál, jen párek vyjetých dredařů se tam zrovna chystal romanticky kopulovat. Nemohl jsem uvěřit! Nabídl jsem jim k tomu koncert, oni s radostí souhlasili a měli jsme flek!

Během vykládání našich věcí z futrálu vyklouzla tyč a z metru spadla koncem na zem. Vypadala naprosto ok (co se tak asi může stát kusu oceli), ale nebyla, jak jsme se za chvíli přesvědčili.. Donesli jsme svých 5 švestek pod hodiny, já nakop Rolanda a Eva začala stavět tyč. Když měla stage zkompletovanou a já zkrácený moisturize za sebou, ukázalo se, že tyč nejde zasunout do stage (zřejmě následkem pádu) a mě začal blikat MP3 player, že každou chvíli chcípne. Scheisse! Mimo to mi za zády mocně flusaly plameny (ofiko slavnostní program), takže jsem nebyl moc slyšet a lidi byli tak roztěkaní, že jsem začal váhat, jestli to má cenu. Eva se snažila opravit tyč (ale jak chcete opravit tyč, když s ní viditelně nic není a je to zatracenej kus oceli?!) a já jel mechanicky dál a čekal, kdy mi vypne hudba.

Die froehliche Endung

Plameny nakonec přestaly, lidi se začali zastavovat, pár si jich posedalo, dokonce někteří nabízeli Evě pomoc a MP3 player nepřestával. Uvedl jsem album Penetration a vysvětlit, že právě zde, v podzemí, v metru jsme se dali před 6 a půl roky s Evou dohromady, a že tahle tour jsou taky naše líbánky. Evě se mezitím zázračně podařilo tyč dobít ke spolupráci a najednou bylo všechno jinak! Utvořilo se publikum asi 100 lidí, hlavně mladých, dobře se bavili, jeden nám vysypal obsah peněženky do klobouku a byl z toho nakonec super koncert. Ukázalo se jedno policejní auto, objelo naše publikum a pokračovalo. Následně ještě prošla dvoučlenná hlídka, taky v klidu. Přidal jsem jeden kousek a pak začali chodit jednotlivci zeptat se a popovídat si. Byla příjemná uvolněná atmosféra a ze předu na nás při tom mrkala Fernsehturm. Gutte Nacht Berlin a balíme..

Penetration Euro-Street Tour