21. 02. 2012

Bakalářka Marie Tomanové

Marie Tomanová se aktuálně stěhuje do LA, což jí ovšem nijak nebrání v tom, aby působila rozruch i v Česku. Náhlou kontroverzi vyvolala její bakalářská práce z Pedagogické fakulty MU, která spolu s několika dalšími posloužila jako potřebný skandálek pro obrazovku ČT. Prof. Radek Horáček zde pak musel vysvětlovat, jak je možné, že bakalářská práce smí vypadat i takto.

Katedra výtvarné výchovy klade na své studenty bezpochyby zcela jiné nároky než třeba chemická fakulta a zrovna Tomanové práce v čase obstává velmi dobře. Na podzimní koferenci Veřejný diskurz o výtvarném umění 2, zde právě její 5 let stará bakalářka vzbudila všeobecné uznání. Mariina práce nazvaná Indie je existenciální koncept, během něhož se provdala za Inda a podstoupila s ním tradiční indickou čtnáctidenní svatbu. Po absolvování celého procesu vytvořila obrazovou řadu v čele s velkoformátovým triptychem, který plní roli praktické - tedy stěžejní části bakalářky.

Triptych Marie Tomanová

Marie už se v Americe evidentně hodně přiučila, protože burning ihned kontaktovala, jestli by se prý z té negativní publicity nedalo něco vytěžit. Alespoň pro její deníkový blog? (viz níže) Dlouho netrvalo a ozval se Petr Kamenický s plánem udělat výstavu Marie Tomanové v Galerii Černá linka. Můžeme se tak těšit nejen na kontroverzní bakalářku, ale snad i nejnovější autorčinu americkou video tvorbu.

Jeden z hodnotících principů současného umění je i společenská relevance a ohlas a fakt, že existuje zájem vystavovat něčí bakalářskou práci celých 5 let po jejím odevzdání, svědčí o jejím jasném úspěchu.