27. 08. 2009

burningBEATS se 26. srpna rozloučily
na Goodbye Summer

Letní série STREET pARTy je over, jak Olympijské hry v Praze. Arty beaty utichly před Domem umění za asistence strážníků městské policie, již tentokrát projevili neuvěřitelné pochopení a i když Akkamiau přetáhla 22. hodinu o téměř 30 minut, nevyvodili z umělecké neposlušnosti žádné důsledky. Léto tak mohli na afterparty v Trojce beze strachu dorazit Electronic Bitches DJs společně s Oorphane, kteří předvedli na nádvoří Domu pánů z Kunštátu své strhující taneční vystoupení.






14 dílů burningBEATS proběhlo bez vážnějších problémů, nikdo nezemřel (i když s tím pojistka Kontejnerů umění prozíravě počítala), dosud byla udělena jen jediná pokuta za rušení nočního klidu ve výši 500kč, akce byla policií ukončena předčasně třikrát - z toho jen jednou během hlavního programu na Malinovského náměstí. Celková účast včetně afterparties se odhaduje na něco přes 2000 návštěvníků a jen jeden byl odvezen na záchytku (za drzost vůči strážníkům!?).

Zvláštní roli sehrály burningBEATS v integraci pravidelných romských návštěvníků z druhé strany ulice, kteří nakonec festival přijali za svůj a nepouštěli se dál do výrazně kontroverzních interakcí. Bílá většina se zase dozvěděla, že capoeira a beatbox vládnou ulici a že toluen se dá fetovat již od skutečně raného věku. Titul tanečník léta pak vyhrává nadšený vytrvalec pan bezdomovec věrně podporovaný z lavičky svojí holkou.

Na schodech Domu umění a v Trojce vystoupilo neuvěřitelných 41 umělců, DJů, kapel, elektronických projektů a dalších hudebníků - a to za symbolický minimální honorář. Jim všem patří dík za umělecké nasazení a cit pro situaci, která se již v této podobě nebude nikdy opakovat. Stejně tak si zaslouží dík všichni ti, kteří burningBEATS podpořili energií, materiálem, financemi a účastí ne proto, aby si zvýšili profit v tradičním období letní nudy v Brně, ale protože dokážou ocenit společnou věc a dobrou party. Díky Vám! Vy víte kteří..;)

V současnosti je v jednání hostování Kontejnerů umění a burningBEATS v Praze na festivalu Next Wave, mělo by k tomu dojít mezi 6. a 12. říjnem 2009 na Náplavce a Palachově náměstí. Je fakt, že taková akce Praze již dlouho chyběla, ale atmosféře schodů Domu umění se jen stěží něco vyrovná. Slyšel jsem již ohlasy, že burningBEATS byly jedinou prázdninovou kulturní jistotou: když nebylo nic, tak burningBEATS byla jistota, nutnost kam jít! Vážím si toho.. Bylo to úžasné!


keep burning..