22. 04. 2011

Konec kulturním akcím na Zbrojovce?

Firma spravující areál brněnské Zbrojovky se zřejmě zalekla jubilejní mega akce Bassinfection a přijala hysterická opatření, která mají nesporně za cíl vymýtit z pozemku nestandardní aktivity jako např. party a festivaly. V tichosti a nenápadně před "nedávnou dobou" uvalila na továrnu víkendovou uzávěrku. Co nejprve vypadalo jako zákaz vjezdu vozidel v neděli, se aktuálně proměnilo v celkový zákaz vstupu do areálu o víkendech. Již včera nás vrátná odmítla vpustit dovnitř autem s vysvětlením, že "do divadla" má výjimku a tudíž i možnost vstupu pouze pan režisér Růžička (jenž o něčem takovém neměl informace ani po 3hodinové schůzce s ředitelkou firmy). Podařilo se mu však vybojovat jakousi výjimku na tento víkend pro plánované Bassinfection a burningBEATS. Správcovská firma se uvolila ke kompromisu pouze za podmínek masivních bezpečnostních opatření, která nesplňuje snad jediný český klub. Během dnešní Bassinfection budou plánované kontroly a pokud nebude vše vpořádku, stane se oslavný večírek k desetiletému výročí zároveň derniérou Zbrojovky a půl. Obzvlášt nebezpečné je toulání návštěvníků po areálu, protože to je přesně ta záminka, pod kterou se Zbrojovka na víkendy definitivně uzavře. Fakt, že během miulého Arts&Crafts BAZAARu jeden z vrátných, pracujících pro tu stejnou firmu, organizovaně vylupoval byty, které se na místě vyskytují, naopak zřejmě nevadí. Vendula Chalánková je jednou z obětí a nebýt přítomnosti jejího přítele, byla by vrátným sprostě okradena.

Pochybujeme, že by mohl areál určený k demolici zákazem pořádání kulturních akcí jakkoli získat a doufáme, že se paní ředitelka uklidní, zjedná pořádek mezi zaměstnanci, kteří se o něj mají starat a nechá Zbrojovku a půl dále svobodně nakládat s nemovitostí, již mají v nájmu.

Apelujeme na všechny návštěvníky obou kulturních akcí, ať omezí svůj pohyb mimo halu Zbrojovky a půl a uvnitř ať už si užívají zábavy, jak jen to atmosféra (a jejich zdravý rozum) dovolí. Nechceme demolici Zbrojovky a půl, nechceme zákaz vstupu a nechceme ani ničit a krást. Chceme mít svobodu zábavy podle vlastních představ a v Brně není jiné místo, kde bychom je takto mohli uskutečňovat. Nedejme zkostnatělému bezduchému korporátnímu kolosu záminku vykázat nás ven.

Přijďte se občerstvit autenticitou zhasínající industriální památky, snad ne naposled! V sobotu na burningBEATS DANCE pARTy! Pokud chcete aktivně podpořit orgaizaci neziskového festivalu, pište na burning@burning.cz, potřebujeme pomocníky, kteří dohlédnou na dodržení bezpečnostních pravidel a tudíž zachování možnosti rozvíjet zde dále nezávislou kulturu. Děkujeme!