21. 04. 2011

Rozhovor s Top Styl Designérkou 2011 Mirkou Horkou

Mirka Horká předvede svou oceněnou vizi současné módy na blížící se burningBEATS DANCE pARTy. Přečtěte si rozhovor s touto úžasnou mladou talentovanou návrhářkou a v sobotu se přijďte podívat na Zbrojovku.

Můžeš se v kostce představit? Odkud, kde, jak, co..?

Jasně, tak jmenuji se Mirka Horká, pocházím z Bzence a momentálně studuji již 4. rokem UTB ve Zlíně a to v oboru oděvní design. Oděvní design jsem studovala také na střední umělecko průmyslové škole textilní v Brně.

foto

Jak se ti změnil život po úspěchu na letošním Stylu?

No rozhodně mi tato soutěž přinesla spoustu zkušeností a díky titulu Top Styl Designer jsem získala rovněž zajímavé kontakty. například mě již kontaktovala firma Mileta s.r.o., se kterou spolupracuji.

A spolužáci s tebou ještě pořád sedí v jídelně u stejného stolu?

No jasně :) můžu říct, že mě všichni hrozně podporovali. A to platí i nadále, všichni držíme při sobě a snažíme si navzájem pomáhat a podporovat se.

To je skoro jak v soutěži Miss!8) Česká návrhářská scéna musí být asi dost úzká, takže se musíte všichni znát.. Jaké jsou mezi Vámi vztahy? Co třeba zavedené návrhářky a mladé dravé talenty?

No, podle mého názoru až tak úzká není, je nás mnoho, a hlavně nás studentů, kteří se snažíme aspoň trochu prorazit. Myslím, že vztahy jsou dobré, já mám své vzory jak mezi studenty tak mezi, jak ty říkáš zavedenými návrháři, kteří nás učí a snaží se předat své zkušenosti a znalosti jak nejlépe umí.

Úplná harmonie! Jaké je pracovat většinu času s modelama a modelkama? Není to na tebe přílišný esteticko sexuální nátlak?

No když si můžu osobně vybrat modela nebo modelku tak je to fajn, nejsem zatížená na dokonalé krásky, vybírám si hodně podle charisma. vždy se snažím najít zajímavou osobnost, kterou bych ráda oblékla a mohla ji předat určitý koncept, kterého jsem ve výsledném okamžiku chtěla docílit.

modelka

Tomu rozumím, ale úplně mi to neosvětlilo, jaké je vybírat si charismatický fešáky a pak s nimi pracovat.. Ale dobrá, držme se módy. Jaký koncept jim chceš předávat?

No ne vždy si vybírám mladé charismatické fešáky, ráda pracuji i s lidmi z ulice, jsou mnohem tvárnější a na nic si nehrají. Nesnažím se jen dělat nějaké hadříky,snažím se do mých modelů přenést můj pohled na svět a na určitý problém a dát tak možnost divákovi či nositeli aby se s mým ztvárněním ztotožnil nebo aby si vytvořil svůj osobitý názor........ to se těžko popisuje ve větách, nevím či víš co tím myslím :/

Jasně že vím! A držím ti palce!

Jako jedna z mála navrhuješ jak pro ženy, tak muže. Jaký v tom vidíš rozdíl?

No rozdíl, aspoň u mě je ten, že podle mého názoru mám pro pánskou módu větší cit než pro módu dámskou. Jinak obě tyto strany jsou velmi technicky náročné a ten, který najde mezi oběma harmonii, tak vyhrál.

Co tvá aktuální tvorba? A spolupráce, kterou jsi zmiňovala?

Momentálně pracuji na kolekci pánských košil, pro které mi společnost Mileta s.r.o. věnovala materiály, už se moc těším na výsledek. Dále pracuji na další pánské kolekci, která bude inspirovaná folklorem a je možné, že tuto kolekci opět obohatím o pár dámských kousků :) uvidíme jak se zadaří :)

Budeš zakládat nějakou značku nebo budeš fungovat pod svým jménem? Mirka Horká mi přijde jak z první republiky. Zní mi to vlastně úžasně. Taky je to dost žhavý, skoro burning..8)

:) No uvidíme co udělá čas, v první řadě dokončím školu, ráda bych ještě stihla pár pracovních stáží v zahraničí a nabrala ty správné zkušenosti, protože mít svou značku není žádná procházka růžovým sadem, stojí za tím hodně úsilí, práce a hlavně to aby měl člověk dostatek financí. Ráda bych pracovala jako designér v úspěšné firmě, ale když se naskytne to správné místo v ten správný čas tak proč si sen o své značce nesplnit :)

foto

Kde se dají koupit tvé návrhy. Zdražila jsi po zisku titulu Top Styl Designérky? Když jsem od tebe kupoval šaty přítelkyni k Vánocům, přišly mi levnější než kdejaký značkový hadry.

Koupit se dají u mě, nebo na různých prodejních akcích. Cena se hýbe s materiálem, designem s obtížností vypracování,nebo klesá se stářím kolekce. těch aspektů, které určují cenu je mnoho. To víš designérů je mnoho a jelikož nejsem ještě světově známé :) tak si nemohu dovolit gastronomické ceny. Proto začínám s rozumem :)

To je sympatické! Musíš mi ty šaty lehce zabrat, až přijedeš, protože jí moc nezakrývaj prsa, takže je nemůže nosit jinam než do postele. Šiješ i svatební?

jj zaberu, však se v sobotu domluvíme :). Ano šiji i svatební, dokonce zrovna v tomto čase pro svou kamarádku :)

Tak ať Vám to oběma vyjde! Děkuji za rozhovor a těším se na tebe a přehlídku v sobotu na Zbrojovce!

JJ děkujeme, myslím, že to na obou stranách dobře dopadne :). Já taky děkuji za rozhovor a vidíme se v sobotu. zatím pa :)