13. 04. 2011

Rozhovor s Aim

Minulý rozhovor s Aim vyšel tak trochu naprázdno, ztraceno v překladu, možná, prostě nepřeskočila jiskra. Proto tentokrát burning požádal o profesionální interview vedoucí redakce hudebních pořadů na Rádiu R Dominku Řebíkovou a šlo to jako po másle. (burning)

Kapelu AIM už v Brně známe. Poprvé hráli ještě nerozkoukaní v maličkém prostoru Skleněné louky, loni už se předvedli v plné kráse pod hvězdami na nádvoří Domu pánů z Kunštátu. Letos na jaře přijíždějí znovu, tentokrát představit novou desku We are sailing.

Čerstvá, ještě nevydaná, prý znázorňuje život jako cestu, po níž můžeme jít jedenácti různými způsoby. Kapela jsou zpěvák a kytarista Marco Fiorello a dvojčata Marco (basák) a Matteo Camisasca (bubeník). Podle vlastních slov se tihle tři cítí jako námořníci, kteří proplouvají světem a hledají, co ještě objevit za kdejakým rohem. Hudba nové desky je prý ponejvíce směsicí mlhy (které je v jejich domovské Brianze ažaž), hudby, co sami mají rádi a odrazu skutečných událostí.

Už teď je k poslechu singl Reverse, na video k němu se těšíme na květen a na samotnou kapelu na konec dubna, kdy zahraje na Zbrojovce v rámci burningBEATS DANCE pARTy. Že nás AIM milují je jasné. A o tom, jak to celé bude vypadat, povídal zpěvák Marco Fiorello, kterému je ale povoleno říkat Fiore.

AIM

Na loňském koncertě tady v Brně jste se pěkně rozdivočeli! Budete divocí i tentokrát? Nebo ještě nevíte? Sundavají si kluci z kapely běžně během vystoupení trička?

Jo, my jsme vždycky divoký. I když je hudba, kterou zrovna hrajeme něžná, naživo do ní vždycky dáváme spoustu energie. Takže se může stát, že po koncertu skončíme bez triček nebo bez bot.

Tentokrát budete hrát na Dance Party, budete teda tancovat? Během koncertu nebo i po něm?

Když hrajeme tak vždycky tancujeme, my Italové totiž tanec milujeme, víš. A potom možná, jestli nám na to zbyde síla.

Slyšela jsem, že po minulém vystoupení jste skončili v Tabarinu. Jak se vám tam líbilo?

Nějak si návštěvu tohoto místa nemůžu vybavit. Možná jo, možná ne, ale každopádně to bylo pěkné!

Je Marco pořád tak k sežrání?

Kterého Marca myslíš? Zpěváka nebo basáka? Oba jsou to rozkošní chlapci!

Zrovna teď jedete turné ke svojí nové desce. Jaký z toho máte doposuď pocit? Co na to fanoušci?

Zatím jsme měli s novým albem dva koncerty, ty reakce byly super, ale myslím, že budou ještě lepší poté, co si lidi tu desku poslechnou. Jsem na We are sailing fakt pyšný, je to něco úplně jiného než Spirits of your tide. Je to prostě něco, co tě nenechá lhostejným.

Pokřtili jste novou desku nějak speciálně?

Jo! Klub byl narvanej, přišlo asi 450 lidí. Ještě předtím, než jsme začali hrát, poslali jsme na pódium pár kamarádů, kteří tam zahráli Aidu, to je italská opera, víš, hráli to na trumpety a žestě. Pak jsme mezi ně skočili my a začli svůj první koncert! Bylo to vážně pěkný, utli jsme tím to napětí.

Aim - albumJak bys popsal nové album v porovnání s tím předchozím? Jak jste k tomu zvuku přišli?

Když to vedle sebe porovnám, tak z We are sailing sálá víc naší živý energie. Jestli o Spirits of your tide můžu říct, že je to studiová deska, tak We are sailing zachycuje úplně jinou duši kapely. Myslím tím, že dokonale mísí naši něžnou a experimentální podstatu s agresivním a absolutně punkovým přístupem.

Co se mně osobně na albu líbí nejvíc je jemný a velmi konkrétní zvuk. Ten zvuk máme jednak z mlhavého počasí naší milované Brianzy, ale taky ze spolupráce s producentem Federicem Dragognou a Alessiem Camagnim, který to album nahrál. Alessio vlastně s tou hudbou při nahrávání dost experimentoval, dal třeba do piána podvodní mikrofon aby pro určitou část písničky nahrál jiný zvuk.

Můžeš říct kdo v kapele je vlastně autorem skladeb?

Jsem to vlastně já, kdo byl vždycky autorem. Myslím tak, že mám nápad na písničku když si doma brnkám na kytaře. Pak přidám jednoduchou hlasovou linku, celé to i s riffem donesu do zkušebny a pak už společně tu skladbu vybudujeme.

Co dělala kapela těsně předtím, než vyrazila na turné? Připravovali jste se do poslední chvíle, nebo jste si spíš užívali klid před velkou akcí?

Na turné jsme vyjeli prvního dubna, poslední zkoušku jsme měli předtím dvacátého sedmého dubna. Já jsem pak jsem byl skutečně doma se svojí rodinou, ale myslím, že dvojčata zkoušela ještě třicátého!

Díky, těšíme se na vás! (burning taky a taky děkuje Domince za rozhovor!)

Aim - Reverse by burning Aim vystoupí 23. 4 na burningBEATS DANCE pARTy na Zbrojovce.