01. 06. 2009

burningBEATS

burning podpořil občanské sdružení Uff!Art a podílí se na přípravě výstavního projektu Kontejnery umění. Ten v sobě zahrnuje 3 výstavy současného umění a audiovizuální sérii 14 vystoupení burningBEATS.

Kontejnery umění reagují na aktuální situaci na brněnské kulturní scéně a na probíhající rekonstrukci Domu umění. Jeho omezeným provozem Brno přišlo o špičkovou výstavní instituci zaměřující se na současnou tvorbu, a tak Kontejnery umění přichází s „náhradním“ programem přímo před přestavovanou budovou. Zmiňované tři výstavy proběhnou totiž ve stavebních unimobuňkách – Kontejnerech umění.

První výstava s názvem „A“ (vernisáž 31.5) kurátorky Kateřiny Olivové zpracovává tematiku performancí a akcí a problematiku jejich dokumentace, potažmo výstavní reprezentace. Kateřina studuje v ateliéru tělového designu na brněnské Fakultě Výtvarných Umění a připravila pro svou výstavu množství veřejných vystoupení, která budou tím pravým kořením její instalace.


Andrea Štekrová (absolventka FUD UJEP v Ústí nad Labem) a vedoucí sdružení Uff!Art předvede svoji urbanisticko sochařskou výstavu „Imitace míst“ (vernisáž 1.7). Její exponáty komunikují s veřejným prostorem, imitují a napodobují okolní fenomény a infiltrují naše přirozené prostředí mimo výstavní sály, takže se s nimi budete potkávat zejména vně kontejnerů.



Koncept výstupu mladých umělců do veřejného prostoru pochází původně od Jany Prekové, vedoucí ateliéru tělového designu na FaVU. Jana je také kurátorkou výstavy „mc2 lesk“ (vernisáž 29.7) spolu se svou ateliérovou asistentkou Karolínou Kohoutkovou (letos nominovaná na prestižní rakouskou cenu pro mladé umělce Essel Award). Jejich výstava obrací svou pozornost na fotografické počiny umělců, pro něž fotka není hlavním vyjadřovací prostředkem - je o jiném pojetí dnes tolik oblíbeného média.



Během celého trvání Kontejnerů umění bude probíhat audiovizuální série vystoupení „burningBEATS“. Tento venkovní „festival“ vybírá mladé umělce, kteří se netypicky vyjadřují hudbou a klade je do kontextu s muzikanty s podobným zvukem či filozofií. V naprosto výjimečném prostředí – na přístupové terase Domu umění na Malinovského náměstí se veřejnosti naskytne příležitost zažít galerijní umělce s klubovými DJi a muzikanty hrát společně pod letním brněnským nebem.



Kontejnery umění začínají 31. května a trvají až do 26. srpna. Výstavy jsou otevřené od 15.00 do 21.00 denně kromě pondělí. burningBEATS proběhnou v den otevření, dále každou červnovou sobotu a v červenci a srpnu vždy ve středu. Začátky v 19.00. Veškerý program je zdarma. Po ukončení venkovní produkce ve 22.00 se burningBEATS přesouvají na after party do café Trojka na Dominikánské 9.