03. 11. 2010

The Days after the End

Planeta Země, blízká budoucnost.

Dosud byla obnovena pouze malá část globálního komunikačního systému a z většiny území nejsou známy žádné informace. Pro oblast střední Evropy stále platí krizový stav a úřady vyzývají veřejnost k setrvání ve svých pozicích a omezení svých aktivit na nezbytné minimum. Není známo, jaké následky ponesou prudké atmosférické změny po katastrofě a nakolik je kontaminované prostředí. Jedno je jisté. Dopad je zničující a ztráty na životech fatální. Města leží v rozvalinách, infrastruktura je ochromená, škody nevyčíslitelné a začínají se objevovat bezprecedentní případy mutací nebo snad nových živých forem. Budoucnost naší civilizace je nejistá. Svět už nikdy nebude, jak si jej pamatujeme.

pozvánka

Bratislavská výstava The Days after the End Vás zavede do post-katastrofického prostředí současného brněnského umění. Představí je trojice umělkyň a na vernisáži i jeden ne-umělec.

Vendula Kramářová maluje tématické cykly, v nichž nachází stále nová řešení svých experimentů s formou, technikou i konceptem. Dlouhodobě se zabývá lidovým ornamentem, folklórem, hudbou a příběhem v obraze. Spolu s Michaelou Langovou patří do umělecké skupiny Cuprum a je také úspěšnou ilustrátorkou dětské beletrie.

Michaela Langová reflektuje samotný obraz jako médium, proto jsou její díla rozhodně více závěsnými objekty než malbami. Místo štětce používá nůž, jako barevné pojivo jí slouží nýty a stahovací pásky. Výsledek oplývá vizuální přitažlivostí, přičemž nepostrádá vnitřní poselství.

Vendula Chalánková je kultovní umělkyně mladé generace, držitelka ceny Zlatá stuha 2009, působí v brněnské Zbrojovce a v současnosti zažívá největší slávu na poli designu jak s knižní tvorbou, tak se svou módní značkou Zvrhlý vkus. Její práce jsou zastoupeny v soukromých sbírkách, ale i v české Národní galerii.

burningboy je outsider kličkující mezi žánry i obory, performer, punk, pozér a taky aktualizované klišé rock’n’rollové star z doby po Napsteru.

Galerie Enter, Panenská 32, Bratislava, vernisáž 11.11.2010 v 19.00, facebook.