10. 06. 2010

10. - 12. června 2010 burningBEATS FACTORY pARTy

burningBEATS by Mutant

Zbrojovka, Lazaretní 7, Brno, facebook, LINE UP

burningBEATS je festival, který spojuje současnou hudbu a umění v neobvyklém kontextu. Funguje jako platforma kreativního vyjádření a přiblížení mladé kultury veřejnosti. Loňský nultý ročník měl podobu happeningů ve veřejném prostoru, když celé léto jednou týdně probíhala STREET pARTy na schodech Domu umění. Dozvukem bylo hostování v Praze na festivalu Next Wave a dvě STREET pARTy na piazzetě u Národního divadla. Následovala prezentace na první brněnské Pecha Kuche a klubové turné po republice. Letos burningBEATS využijí jedinečné příležitosti a možná naposled oživí na tři dny jednu z hal brněnské Zbrojovky. Ve spolupráci se sdružením Zbrojovka a půl se na tři dny a noci otevře brána první z hal industriálního areálu určeného k demolici a odhalí současný gesamtkunstwerk – totální umělecký organizmus - FACTORY pARTy!

burningBEATS znejasňují hranice mezi žánry, styly a druhy a snaží se vytrhnout publikum ze zažitých stereotypů pojetí kultury a zábavy. Objevují a dávají příležitost novým talentům a zároveň spolupracují se zavedenými a prověřenými jmény. Výsledkem je komplexní program s vnitřní dynamikou a nepředvídatelným hořlavým mixem umělecké energie.

burningBEATS FACTORY pARTy je platforma pro prezentaci mladé nezávislé kultury. Hlavní tři programové pilíře jsou hudba na třech scénách, Factory Fashion Market – nabídka autorského designu a módy a s ní související módní přehlídky a sekce performance spolu s výstavami a multimediálními instalacemi. Již tak nabitý program budou zahušťovat taneční a divadelní představení. Návštěvníci mohou festival navštívit za dobrovolné vstupné především díky velkorysosti partnerů – firmy Erding, a. s. a growshopu My-Garden.cz.

Na hlavním pódiu budou hrát kapely, elektro projekty a DJs. Line-up nevznikal podle stylů, ale podle energie, kterou daní muzikanti vytváří. Ta bude postupně gradovat a s přibývajícím časem sílit a houstnout. Kdo vydrží do konce, nebude chtít odejít! Každý večer se pódium na půl hodiny promění v přehlídkové molo a diváci si vychutnají nezávislé módní výstřelky mladých návrhářů a čerstvé maso amatérských modelek. O jejich vlasový styling se postarají profesionálové z Toni & Guy.

 

Druhá elektronická scéna nese název SaKuVra podle soundsystému, který ji živí svou technikou. Bude zde hrát čistě elektronická hudba, od electra, přes hard-core mateřského soundsystému až po experimentální projekty studentů uměleckých škol.

Sklepní scéna bude v režii Perverse Reverse a HCHKRDNB. Tyto dvě crew společně přispějí především zlámanými rytmy a naprostou lahůdkou pak bude páteční Multisensual stage, v níž se budou speciální efekty snoubit s jedinečnou projekcí a sladěnou nabídkou baru.

Prostory zbrojovácké tovární haly jsou samy o sobě dostatečně atraktivní, zatím každý po prohlídce odcházel se zvláštním výrazem a světýlky v očích. Zatím nikdo nezapochyboval o výjimečnosti a atmosféře místa. burningBEATS jdou ale dál. Vedle stánků Factory Fashion Marketu organizovaného LoveMusic zde totiž najdete místnosti performerské sekce připravované kurátorkou Kateřinou Olivovou, kde můžete očekávat cokoliv a všechno, dále místnosti s multimediálními instalacemi a všudypřítomné výstavy obrazů, fotografií nebo nástěnných maleb. Bývalá servisní hala se na tři dny stane centrem současné mladé kultury a totální uměleckou instalací.

Hudba:

Emotional Spy (Fr), Knueppel aus dem Sack (By), Difis (By), Chepuchov (By), Fedor (Sk), Chunk Foo Fighters (Sk), Sabiani (Sk), Electronic Bitches, SaKuVra, Lus3, Akimbo, Narcotic Fields, Climatizado, Kofe-in, Table, dMIT.RY, Felix!, Bassick, Voodooyoudo?, Fake May, Attitudes!, Tokamak, Electric Fret, Moduretik, Hoestia, Depressive Disorder, Wwera Latex, Acustic Terrorist, Plastodont, Rest In Haste, Jungling Jay, The Jesus Shining, Darya Dorfer, Cuffia, Electrica Lady, Helmut, Yarah, Madwet, X-morph, Vje, Blulajta, Rippa, Mushka, Pier, Hr.nec, Gaba, Perverse Reverse, DJ Presston vs Tajobachtalo (Sk), Goro White Dog, Okno do ulice, Darkside, TICHO DE BEIGE, Piča z hoven a burningboy.

Tanec:

Oorphane, Union Runners, Bardo.

Výstavy:

skupina Cuprum, Peter Lopuchovský - V boji, ruka v ruke proti sebe, Fagi, Tomáš Janco, Kedar37. Marek Delong a Jan Bárta.

Performance:

kurátorka Kateřina Olivová.

Instalace:

Valderon – Cosmos, HCHKRDNB Industree – Multisensual Stage, Jiří Suchánek - post-industriální digi ozvěny: hudební improvizace na zbytky z továrny a Max/MSP, vishNIC, Aquaporta, Peter Lopuchovský (Sk) - V boji, ruka v ruke proti sebe., Zbyněk Hanko Paranoidní – Kill the TV.

Divadlo:

DNO - Svět podle Fagi, Divadelní spolek Budem.

V galerii si prohlédněte prostory, jak je nafotila Kateřina Olivová při jedné z prohlídek.